KÖNYVAJÁNLÓ

Máday Norbert:
Fegyverrel a
szabadságért

tovább az ismertetőhöz...
 

 

 

 

 
 

Szerkesztőket keresünk. Ha úgy érzed, kész vagy cikket írni a Wing Tsunról, annak valamelyik részéről, küldd el jelentkezésedet a kapcsolat menüponton keresztül. Mint láthatod, ez egy magazin, így nem csak Wing Tsunról van benne szó. Helyet adunk minden olyan összeszedett ismeretterjesztő írásnak, rovatnak, amely mindannyiunk (vagy néhányunk) fejlődésére, épülésére, kedvére, boldogságára válhat. Megjelentetünk művészeti alkotásokat is, különös tekintettel a Wing Tsun kung fu témakörben (általad készített képek, festmények, számítógépes háttérképek, zene, szobrok, hasonlók).

 

 

 

Honlapot üzemeltetsz? Szeretnéd a fenti bannert te is kitenni? Nosza, gyorsan írj nekünk itt.
(Magyar és angol nyelven egyaránt rendelkezésre áll.)

 

- Hatodik lap -

Fordul a Világ

 

Wing Tsun

Üdvözlet, üdvözlet, béke veletek! Eltelt kis idő, újra jelentkezünk. Vártatok már nagyon? :-) Igazán nem lehet okotok panaszra, hiszen a Wing Tsun világ bőven szolgált újdonságokkal az elmúlt időkben. Kiki megtalálhatta a kedvére valót.

Dzsembuli 2006

EEWTO Wing Tsun kung fu kínai harcművészet | Yip Man | nem Wing Chun
(fotó: Kiki)

Természetesen nem szabad mással kezdenem, mint a 20 éves gálával (vagyis a magyarországi Wing Tsun 20. évfordulója alkalmából rendezett gálával), amit augusztusban tartottunk. Igazán kitett mindenki magáért, nagyon jót gyakoroltunk a színpadon, öröm volt ennyi sok órán át Wing Tsun kung fut nézni. Szerencsére volt vagy három próba a fellépés előtt, így az éles szemű (éles eszű) tanítvány jó sok szeminárium és magánóra anyagát a fejébe zsuppolhatta. Ugye? Aki nem volt ott, az nagyot hibázott - szerintem. A 3 órás előadás anyaga megtalálható DVD-n az instruktoroknál megrendelhetően ajándék áron. Letölthető videókat pedig a magyar Wing Tsun kung fu egyesület központi oldalán találtok nagyon sok kép társaságában (fotók: Takács Pál).

Edzésen Wing Tsun kung fu kínai harcművészet | Yip Man | nem Wing Chun Próbán Wing Tsun kung fu kínai harcművészet | Yip Man | nem Wing Chun
Edzésen Az előadás próbáján

 

A Chum Kiu jelentése: Híd Keresés. Mit jelent ez számodra? Hogyan találod meg az életedben? Írd meg nekünk és a következő számban már Te is benne lehetsz.

 

További örömhírek a Wing Tsun világából:

Si-Fu blog: Elindult Si-Fu Máday Norbert Wing Tsun blogja az Interneten. Elérhető a központi honlapon.
Jubileum ismét? Igen, igen, igen! Februárban (ahogy ezt a lap tetején található banner is mutatja, februárban nálunk ünnepli 60. születésnapját Leung Ting Nagymester. Ez csodálatos hír és nagy megtiszteltetés a Kelet-Európai Szövetség számára. Vele tart Cheng Chuen Fun Nagymester is, és közös szemináriumot tartanak. Azt hiszem ezt nem lehet kihagyni.
Szabó Csaba odaver, avagy az egyik legjobb Wing Tsun videóklippet tekinthetitek meg a wingtsun.hu videók rovatában - letölthető méretben. Csodaszép munka. Aki a nagy minőségre vágyik, találja meg a Budapesti Wing Tsun kung fu harcművészet központi honlapján. Ott van az.
Si-Mei Kovács Eszterék is zenére aprítják az ellent, avagy a másik legjobb Wing Tsun videóklippet szintén a wingtsun.hu-ról (is) letölthetitek.
A Wing Tsun egyenes ütés cikk fordítása letölthető a központi honlapról (az eredeti cikk a leungting.com-on jelent meg).
Hajdúszoboszló nagyon szép Wing Tsun honlappal rendelkezik, nézzétek meg.
Nógrád megye honlapján történelmi képritkaságokat is találtok Salamon Si-Hingről.
A Szegedi Csapat honlapja teljesen megújult, kínai horoszkópot is találtok a sok értékes dokumentum mellett!
Újabb zenés klip (lapzártánk után érkezett) a központi honlapról letölthettek még egy videóklipet, HWTO és a Nagyvilág címmel, Korom Krisztián műhelyéből. Köszönet érte!
 

 

Rajz és festmény versenyt rendezünk! Nevezni lehet minél előbb. Minden beküldött munka felkerül a honlapra, a nyertest a látogatók szavazatai alapján választjuk ki. Nyeremény: lesz, lesz, valami lesz!

 

Levélbontás

Tisztelt szerkesztőség!

Hosszas gondolkodás után fogtam csak neki a levélírásnak. Régóta szerettem volna már elmesélni a történetem, csak valahogy sosem volt meg bennem a kellő bátorság ahhoz, hogy szembenézzek a múlttal...

1992 szeptember16-án vettem részt az első, s úgy érzem a további életem szempontjából meghatározó Wing Tsun tréningen. Azért tudom mindezt ilyen pontosan, mert még mindig őrzöm a naptárat, rajta bekarikázva a dátummal. Tizennégy év telt el azóta. Akkor még csak tizenkét éves voltam, de tudtam, hogy megtaláltam azt amire vágytam. Azt a közösséget, "családot" ahova tartozhatom. Az ezt követő valamivel több mint három évben úgy éltem, hogy méltó lehessek ehhez a közösséghez, s azoknak a szelleméhez, akiknek köszönhettem, hogy én itt kis hazánkban eredeti kínai harcművészetet tanulhattam. Lelkes voltam. Szerettem volna mindent tudni. Azt hittem, hogy engem utolsó utamra is a Wing Tsunos "testvérek" fognak elkísérni. De nem így történt. Az élet közbeszólt. A sors, mely meg volt írva számomra nem ezt az utat jelölte ki. Megpróbáltam küzdeni ellene, de mit tehet egy tizenöt éves lány... Nem volt sok választási lehetőségem. 1995 júliusára a szüleim olyan szinten elszegényedtek, hogy nem tudták már tovább biztosítani a 7. fokozatú leánykájuk (a 8. fokozatot igazoló tanúsítványt sajnos soha sem kaptam kézhez) taníttatását. Különben sem látták sok értelmét ennek a "... haszontalan cséphadarásnak...". Azt sem engedték meg nekem, hogy gimnáziumi tanulmányaimat (jó tanuló voltam, mert féltem, ha rontok anyámék eltiltanak a Wing Tsuntól) levelező tagozaton folytatva, munkába állva magam finanszírozzam tanulmányaimat...

Most ennyi év után itt ülök és egy képet nézegetek csendben. Rólam és a nővéremről készült a '95-ös Si- jo szemináriumon. Ez volt az utolsó, a hattyúdalom... mert így akartam... Ha már vég, legyen stílusos. Azóta több mint tizenegy hosszú, és gyötrelmes év telt el felettem, s mondhatom, nem nyomtalanul. Sok mindent megéltem, talán többet is mint szerettem volna... de még mindig őrzöm az én kis Wing Tsunos relikviáimat, a Si-jo szemináriumi belépőimet, a naptárakat, melyekben az általam meglátogatott szemináriumok időpontjai vannak bekarikázva, a jegyzetfüzetem, melyet mindig át akartam másolni, de sosem jött össze, Széll (akkor még) Si-hing autogramját, a diplomáimat, a felszerelésem kesztyűstől, cipőstől, kékszilvavirágostól, újságcikkeket, nem egy dedikált könyvet és még sorolhatnám. Mint amikor valaki nem képes kidobni elhalálozott szerette holmijait, s azok ugyanúgy állnak évek múlva is sugallván, gazdájukat még mindig hazavárják...

Felnőttem. S ha nem is vesszük figyelembe az eddig vezető utat akkor is tény, hogy más lettem... fásultabb. Próbáltam (próbálom) megtalálni a helyem a "normális" felnőttek világában, úgy teszek mint ha ez kitöltené az életem. Tudják, család, munka, miegymás, de igazából még mindig nem találom a helyem... még tizenegy év után sem. Mivel anyagi helyzetem ma sem sokkal rózsásabb, mint a szüleimé '95-ben, félek a visszatéréstől. Mi lesz, ha az anyagiak megint közbeszólnak? "...jobb tűrni a jelen gonoszt, mint ismeretlenek felé sietni..."- mondá Hamlet

Hazudok magamnak minden egyes nap, és ezt már olyan profin teszem, hogy szinte már el is hiszem ezeket a hazugságokat. Igazából belül még mindig az a fruska vagyok (ahogy Si-fu egyszer mondta "betegveréb" :-)), csak a vállaim rogytak meg egy kicsit... Szerepet játszok. A környezetemben élők nem is tudják igazából ki vagyok s mit érzek.

Eleinte még reménykedtem a visszatérésben (talán még most se adtam fel a reményt :-)), csak kihagyok néhány hónapot, mondogattam, és aztán ott folytatom, ahol abbahagytam. Nem így lett, ez ma már nyilvánvaló, s félek, már nem tudnám folytatni ott, ahol abbahagytam.

De hogy ne csak a keserűség szóljon belőlem megjegyzem, hogy néhány hónapja, talán egy éve a munkahelyemen Internetről követem a Wing Tsun világ "híreit". Meg kell jegyeznem, hogy a régebbi honlap fóruma szórakoztatóbb volt. Bár meg kell hagyni, volt egy-két minősíthetetlen hozzászólás is, de hát szabad országban élünk, vagy nem? A bunkóknak alkotmányos joga, hogy bunkón nyilvánuljanak meg, egészen addig, míg ezen megnyilvánulásaik másokat saját jogaikban nem korlátoznak.. :-)

Zárom sorain, hisz fáradt vagyok már, s dolgoznom is kéne... :-( Szerettem volna még néhány dolgot elmesélni, de most nincs hozzá erőm... talán majd egyszer ha összefutunk... egy szemináriumon.... "... a többi néma csend..."

Kathy "Smallear" K.


Kedves Kathy,

nagyon örülök levelének és sajnálom, hogy az üzenetküldés rovat gondot okozott, ismerem az érzést, milyen, amikor megír az ember egy levelet, aztán hopp, eltűnik. A levélírás irodalmi mű, nehéz ugyanarról még egyszer alkotni, erő kell hozzá. Köszönöm, hogy megtette!

Nem hiszem, hogy tartani kellene bármitől is az újrakezdésnél. Az út adott, a mi egyesületünk biztosítja mindenki számára a lehetőséget, hogy a forráshoz jusson. Gondosan őrizzük és tiszta szívvel védelmezzük az ártó szándékoktól, de a jóért a jó emberek könnyen eljuthatnak. Rajtuk: kitartásukon múlik csak. Igaz, hogy pénzbe kerül, ennek is megvan az oka. A kitartás és a nehéz munka bizony ezen az oldalon is megmutatkozik: tenni kell érte. Nem csak úgy, hogy részt vállalni a közösségből (szövetségből,
egyesületből, kinek hogy tetszik), hanem egyedül is küzdeni kell. A bennünk dolgozó kis ördögök ("Ne menj ma edzésre!", "Nem kell ez neked!", "Sokba kerül!") széjjeldöngölése és kikerülése mellett a pénz előteremtésében is, de hát nincs is ez másképp az élet más területein sem. Az edzés díjon kívül az uniformis fontos, ahogy a szemináriumok is, hogy előre tudj haladni, hiszen csak így lehetséges igazán. Mégis azt mondom, aki a Wing Tsun kung fu szent tüzét őrzi magában, a szilvafát - mely nő és fejlődik benne, örömöt és egészséget adva nem csak magának, hanem a környezetének is - az az ember ne aggódjon, hogy a Wing Tsunt megvonják tőle, csak ő tudja megvonni saját magától. A mesterek emberek, és családi rendszerben élünk. Azt hiszem nagyon durva dolgot kellene ahhoz csinálnom, hogy apám kitagadjon. A jó kis apai/anyai nyakleves és előre "hajszolás" a szülő dolga és kötelessége. De mindez szeretetbe van csomagolva. Szóval a te szilvafádat mi is szeretjük és csodáljuk, ne aggódjál te ezen semmit.

Mindannyian szerepeket játszunk, de a szerepek valójában mi vagyunk magunk. Szerintem amikor felismerünk egy szerepet, amit játszunk, akkor saját magunkat ismerjük meg. Ha nem tetszik, változtatni kell. Az élet szabad és kötetlen. A nagy erőkkel nem érdemes szembeszegülni (elküldeni a főnököt a búsba aztán nem tudni mit adni a gyerekeknek enni), hanem megoldani lassabban, de intelligensebben. Ne hagyd magad!

"Haszontalan cséphadarás"... Igen, tudom, mire gondolsz. Nekem főleg gyerek tanítványaim vannak és bizony gyakran találkozom ezzel. Ha más valakitől függ, hogy megteremtődik-e az anyagi forrás, az bizony nehéz ügy, ravasznak kell lennie a tanítványnak, határozottnak és tervezőnek.

Örülök, hogy őrzöd még mindig a Wing Tsun relikviáid, ez a benned élő Wing Tsun tiszta szeretetére utal.

""...jobb tűrni a jelen gonoszt, mint ismeretlenek felé sietni..."- mondá Hamlet" - írod. Hát szerintem neeeem, neeeem és neeeeem. Az ismeretlen nem tarthat sokáig, csak fel kell deríteni, nem tarthat évekig!

"A környezetemben élők nem is tudják igazából ki vagyok s mit érzek." Hát, ezzel én is így vagyok és azt hiszem mindannyian. Ne érezd rosszul magad emiatt, ez is csak egy érzés. Nem vagyunk képesek az őszinte önkifejezésre, mégha a harcművészet ezirányba terel is, ahogy a költészet, a zene és minden más művészet. Magányosan születünk és magányosan halunk meg. Tényszerűen értem, nem érzelmileg, tehát egyedül éljük az életünk, csak szeretünk vidámkodni másokkal közben, mert ebben a világban ezt meg
lehet csinálni, adottak a feltételek hozzá, nem kell ölni az élelemért, meg ilyesmi. Valahol olvastam egyszer, hogy a szépség magányos érzés, hiszen nem lehet megosztani, mivel nem tudjuk, mások is szépnek találják-e ugyanazt. Ezért a szépséget élvezni kell és azért megpróbálni másoknak is megmutatni, aztán vagy nekik is jó, vagy nem. :-)

Melyik fórumra gondolsz pontosan? Az egyesületire, vagy a komlóira? (Hm... te vagy Kicsifül felhasználó?) Utóbbi valóban nyitott volt, de aztán beleuntam, hogy kardoskodjak. Aki szépet akar írni, az megírhatja ide is, aztán kiteszem a honlapra, ahogy a tiédet is a válaszommal együtt, ha hozzájárulsz.

Fórumozni továbbra is lehet a wingtsun.hu-n, sőt, kérlek is rá. Azért van.

Bízom benne, hogy hallok még felőled.. őőő... hoppá, átmentem tegeződésbe?
Segond, testvérek között belefér.

Szia:

Gábor

 

Új videó a videótárban nálunk: Siófoki tábor 2005 teljes emlékfilm

Köszönet Kikinek, a Falu Bikájának a videó összevágásért és közreadásért. A nyári tábor idén is csodálatos volt, most éppen a Velencei-tó partján. Aki ott volt tudja, aki nem volt, képzelje el és nézze meg a videót róla. (Ha a videó még nincs fent, akkor majd fent lesz. Gyere vissza később, elég nagy a fájl, nehezen tudjuk odacimbálni.) Volt ott egy legény, aki sakkban majdhogynem legyőzhetetlennek bizonyult, csak Török Robert Si-Hing állta a sarat, ő is csak egyszer (vagy hogy is volt ez?) Szóval te legény, aki HÁTAT FORDÍTVA, FEJBŐL IS TUDTÁL JÁTSZANI!! kérünk jelentkezz a kapcsolat rovaton keresztül, mert meginterjúvolnánk!

Lányok a táborból | Wing Tsun kung fu kínai harcművészet | Yip Man | nem Wing Chun

(Lejebb megismerhető a sakk egy kung fu fajtája.)

A lányok, a lányok, a lányok angyalok

 

"Ismerd meg a múltat, mert általad épül a jövő."   Egy egyszerű filmből: A Tűz Birodalma

 

 

Emlékek, történetek, anekdoták Van egy kedves történeted, ami a Wing Tsun kung fu hoz kapcsolódik akár szemináriumon, edzésen, az életben, bárhol? Oszd meg velünk!

Itt is van rögtön egy kedves kis történet egy kedves olvasónktól, Katától:

Épp tegnap este jutott eszembe egy kedves kis történet Si- jo- ról (Isten éltesse soká!). 1993-ban a pécsi Si- jo szemináriumon törtét. Annak a szemináriumnak az volt az érdekessége, hogy nagyon kevesen voltunk (úgy 30- 50 fő). A Si- hingünk nem nézte jó szemmel (teljesen jogosan), hogy mindig csak a nővéremmel gyakorolok, és kerített egy másik "párt" nekem és neki is. A lányka, akit én kaptam, nagyon merev volt. Si- jo odajött hozzánk, és mondta neki (angolul persze, amit az egyik Si- hing fordított le nekünk), hogy túl merev, így nem lesz jó. Si- jo szerette volna neki magyarul is elmondani, így megkérdezte a Si- hinget, hogy van az magyarul, hogy merev, kemény. A Si- hing elmondta neki. Szegény Si- jo sehogy sem tudta kiejteni egyiket sem. Ekkor a Si- hingnek mentőötlete támadt. "Nem puha" - mondta. "Nem pua" ismételte meg Si- jo. Annyira megtetszett neki ez a két szó, hogy legalább öt percig ismételgette, míg a tanítványok közt haladt. És ha valamelyikünk (tanulók) túl görcsösen végezte a gyakorlatokat ezután Si- jo csak annyit mondott mosolyogva: "Nem pua, nem pua..."

 

 

Wing Tsun mindenfelé? Ha belefutsz valahol egy olyan jelbe, mely Wing Tsunra utal könyvben, filmben, zenében, műalkotásban, akkor küldd el nekünk! Itt van például Frank Herbert Dűne című könyve, melyben az alábbi olvasható:

"- Az anyja vagyok ennek a fiúnak - mondta Jessica. - Az ereje, melyet csodálsz, részben az én nevelésem gyümölcse.
- Határtalan lehet egy asszony ereje - mondta Stilgar. - Egy Tisztelendő Anyáé biztosan: Te Tisztelendő Anya vagy?
Jessica egyelőre nem gondolta végig, mi mindent rejt magában ez a kérdés, csak megmondta az igazat:
- Nem.
- Járatos vagy a sivatag fortélyaiban?
- Nem. De sokan vannak, akik értékesnek tartják a képzettségemet.
- Mi magunk döntjük el, hogy mit tartunk értékesnek - mondta Stilgar.
- Mindenkinek joga, hogy maga ítéljen - mondta Jessica.
- Jó, hogy belátod - mondta Stilgar. - Nem vesztegethetjük itt az időt, hogy próbára tegyünk, asszony. Érted? Nem szeretnénk, ha az árnyékod követne minket. Magammal viszem a férfigyereket, a fiadat, pártfogásomba veszem, menedéket kap a törzsemben. Ami viszont téged illet, asszony… megérted, ugye, hogy ebben nincsen rosszindulat? Ez a törvény; az Istisla, a köz érdekében. Nem elég ez?
Paul egy fél lépést tett előre.
- Miről beszélsz?
Stilgar egy pillantást vetett Paul felé, de Jessicára összpontosította a figyelmét.
- Akit kora gyermekségétől nem képeztek ki alaposan arra, hogy megéljen itt, pusztulást hozhat egy egész törzsre. Ez a törvény, és nem vihetünk magunkkal haszontalan…
Jessica mozdulata úgy indult, mintha megroggyant volna a lába, mintha össze akart volna esni. Nyilvánvaló reakció volt ez egy puhány idegentől, és ami nyilvánvaló, arra lassabban reagál az ellenfél. Beletelik egy pillanatba az ismert dolog átértelmezése, ami. kor kiviláglik róla, hogy mégiscsak ismeretlen. Jessica oldalt lendült, amikor látta, hogy a férfi jobb válla lefelé mozdul, hogy a ruhája redői között rejtőzködő fegyverrel kövesse… Egy fordulat, egy karcsapás, egymásba gabalyodó köpenyek kavargása, és Jessica már a szikla tövében lapult, előtte a magatehetetlen férfi.
Anyja első mozdulatával egy időben Paul két lépést hátrált. Amikor Jessica támadásba lendült, Paul megiramodott a sziklák sötétsége felé. Egy szakállas alak emelkedett föl előtte, előrehajolt, feléje lódult, a kezében fegyver… Paul egyenesen belebökött a szegycsontja alá, ellépett mellette, tarkón csapta, kikapta a kezéből estében a fegyvert.
Aztán már bent is volt az árnyékban, négykézláb iszkolt fölfelé a sziklák között, a fegyvert az övébe dugta. Ismeret-len formája volt, de annyit megállapított róla, hogy lőfegyver, és ez sok mindent elmondott erről a helyről, újabb jele-ként annak, hogy itt nem használtak pajzsokat.
Az anyámra és arra a Stilgarra fognak összpontosítani. Az anyámat nem kell félteni, elbánik velük. Valami olyan helyet kell keresnem, ahonnan fenyegethetem őket, hogy időt adjak anyámnak a menekülésre…
Rugók éles hangú kattogása hallatszott a medencéből. Pengve pattantak le Paul körül a lövedékek a szikláról. Az egyik súrolta a köpenyét. Végigóvakodott egy sziklaperemen, szűk, függőleges hasadékban találta magát, a hátát nekivetette az egyik falának, a lábát a másiknak, és lassan, amilyen halkan csak tudott, araszolni kezdett fölfelé.
Stilgar bömbölése visszhangzott lentről:
- Vissza, ti féregfejű tetvek! Eltöri a nyakam, ha közelebb jöttök!
Egy másik hang szólalt meg:
- A fiú elszökött, Stil! Most mit…
- Hát persze hogy elszökött, ti homokagyú… Au! Óvatosabban, asszony!
- Szólj nekik, hogy ne üldözzék a fiamat! - mondta Jessica.
- Nem üldözik, asszony. Eliszkolt, épp úgy, ahogy akartad. Mélyben lakozó nagy istenek! Miért nem mondtad, hogy bűvtudásod van és harcos vagy?
- Szólj az embereidnek, hogy húzódjanak vissza - mondta Jessica. - Menjenek távolabb, a medencébe, ahol látom őket… és nyugodtan elhiheted, hogy tudom, hányan vannak!
Ez a kényes pillanat, gondolta Jessica, de ha ez a férfi olyan éles eszű, amilyennek gondolom, akkor van remény.
Paul addig araszolt fölfelé, amíg talált egy párkányt, ahol megpihenhetett. Lenézett a medencébe. Stilgar hangja szállt fel odalentről.
- És ha nem? Akkor hogyan… úúú! Hagyjál már, asszony! Nem akarunk most már bántani. Nagy istenek! Ha így el tudsz bánni a legerősebbikkel közülünk, tízszer annyit érsz, mint amennyi a súlyod vízben!
Most pedig a józan ész próbája, gondolta Jessica.
- A Lisan al-Gaib után érdeklődtél - mondta.
- Lehet, hogy ti vagytok azok, akikről a legenda szól - mondta a férfi -, de ezt akkor hiszem el, amikor megtörtént a próba. Most csak annyit tudok, hogy azzal az ostoba herceggel jöttetek ide, aki… aííí! Asszony! Az sem érdekel, ha megölsz! Becsületes és bátor ember volt, de ostobán kitette magát a Harkonnenek támadásának!
Csend lett.
Kisvártatva Jessica azt mondta:
- Nem volt más választása, de erről ne vitatkozzunk. Inkább szólj annak az emberednek ott, a bokor mögött, hogy ne próbálgassa rám emelni a fegyverét, mert különben megszabadítom tőled a világegyetemet, és aztán ő következik.
- Te, ott! - harsant föl Stilgar. - Tedd, amit mond!
- De Stil…
- Tedd, amit mond, te féregpofájú, csúszómászó, homokagyú gyíktrágya! Tedd, amit mond, különben én téplek szét! Nem érted, mennyit ér nekünk ez az asszony?
A bokor mögött rejtőzködő férfi fölegyenesedett, leeresztette a fegyverét.
- Engedelmeskedett - mondta Stilgar.
- Most pedig - mondta Jessica - magyarázd el érthetően az embereidnek, hogy mit óhajtasz tőlem. Nem akarom, hogy valamelyik forrófejű ifjonc meggondolatlanságra vetemedjék.
- Amikor beszivárgunk a falvakba, városokba, nem szabad meglátszania rajtunk, hogy honnan jövünk. El kell vegyülnünk a teknők, homorok népe között - mondta Stilgar. - Nem viszünk fegyvert magunkkal, mert a kriszkés szent. De te, asszony, te ismered a bűvharc fogásait. Eddig csak hallottunk róla, és sokan nem hittek benne, de az ember nem kételkedhet abban, amit a saját szemével látott. Te legyűrtél egy fegyveres frement. És ezt a fegyvert semmiféle motozás nem találhatja meg.
Mozgolódás hallatszott a medencéből, ahogy Stilgar szavait felfogták a többiek.
- És ha beleegyezem, hogy megtanítsalak titeket a… bűvharcra?
- A pártfogásom megillet téged és a fiadat is.
- Hogyan bízhatunk meg abban, hogy igazság van az ígéretedben?
Stilgar hangjából részben eltűnt a józan érvelés finom rezonanciája, fanyar élt kapott.:
- Idekint, asszony, nem papírra írjuk a szerződéseket. Nem teszünk este olyan ígéreteket, amelyeket reggel megszegünk. Ha valaki megmond valamit, az a szerződés. Itt én vagyok a vezér, ezért a szavam köti az embereimet is. Taníts meg minket erre a bűvharcra, és bántódás nélkül élhetsz köztünk, ameddig csak akarsz. A te vized egybevegyül a mi vizünkkel."

 

 

Ne feledd: februárban együtt ünnepelünk és tanulunk a Világ két legnagyobb Wing Tsun gurujától! Időben készülj fel erre!

Ennyi fért a hatodik lapba (alul a magazin rovatot se hagyd ki), hamarosan újra jelentkezünk. Jó munkát kívánunk mindannyiótoknak! Keressétek, olvassátok a nyomtatott Wing Tsun Hírek kiadványt, írjatok bátran cikket, novellát. Köszönöm azoknak, akik részt vettek anyagok beküldésével a hatodik lap elkészülésében. Köszönöm azoknak, akik írtak, hogy majd írni fognak, de mégsem írtak, de azért legalább azt írták, hogy írni fognak, mert azért jól esett az is.
 

Si-Fu szavaival zárjuk sorainkat:

"Ha bármi gondod van az életben, vetítsd rá a Wing Tsunra,
használd, majd vetítsd vissza az életbe. Meg fogod oldani."

 

-- Magazin rovatok --

olvasnivaló, kultúra, ismeretterjesztgető

 

Mikor a szépet megismerik,
felbukkan a rút is;
mikor a jót megismerik,
felbukkan a rossz is.
Lét és nemlét szüli egymást,
nehéz és könnyű megalkotja egymást,
hosszú és rövid alakítja egymást,
magas és mély kulcsolja egymást,
sok hang összeolvasztja egymást,
korábbi s későbbi követi egymást.
Ezért a bölcs
sürgés nélkül működik,
szó nélkül tanít,
nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik,
alkot, de művét nem birtokolja,
cselekszik, de nem ragaszkodik,
beteljesült művét nem félti,
s mert magának nem őrzi,
el se veszíti.

Lao Ce: Tao Te King (2.)


Kínai fogalomtár
 

Ebben a fogalomtárban nagyon sok minden megtalálható részletes leírásokkal, ismertetésekkel a daru (he)-től egészen a zöld teáig: "A teaivás szokása Kínából ered, de az emberiség legelterjedtebb italának felfedezése a legendák homályába vész. Az egyik változat szerint Sen-nung császár Kr. e. 2737-ben ivóvizét forraltatta, amidőn egy hirtelen támadt szélfuvallat az égő ágak közül néhány levelet belesodort a forró vízbe.
Micsoda császári ital lett a forralt vízből! Valószínű, miután a kínaiak régen rájöttek arra, hogy a forralatlan víztől megbetegszenek, igyekeztek azt ízesebbé tenni, s így találtak rá a teacserje leveleire. A tea nemcsak finom, hanem élénkít is, erre mutat rá egy másik eredetlegenda. Bodhidharma, a zen buddhizmus megalapítója kilenc évig elmélkedett lótuszülésben, a falnak fordulva. Amikor nem tűrhette tovább, hogy le-lecsukódnak szemei az álmosságtól, levágta szemhéjait. Belőlük nőttek az ébren tartó tea levelei…" és itt még sok sok minden. Egyébként ha szeretsz teázni és értesz is hozzá, akkor ajánljuk a tölthető teafiltert a www.teasziget.hu oldalon.

 

 

 

 

Kaligráfia

A boldogság mindig eleget tud

Happiness always knows enough

 

 

 

Kínai bútorok és berendezések webáruháza

Ha szeretnél rendelni otthonra klassz kínai bútorokat, vagy csak szeretnéd megcsodálni őket, akkor ezt a honlapot érdemes megnézned. A honlap a http://www.chinese-suppliers.com tagja, ott is érdemes nézelődni.

        

 

magyar értékek

 

Történelmi címerek

Ha érdekelnek Magyarország történelmi címerei István királytól egészen a XX. század elejéig, akkor látogasd meg a http://www.heraldique-europeenne.org honlapot. Mivel nem túl érthető nyelven van, ezért a címerekhez közvetlenül is eljuthatsz ide kattintva, ha ez így egyszerűbb neked.

<-- Gabriel Ier Bethlen (1580-1629)
Prince de Transylvanie, Roi de Hongrie (1619)

 

játék

 

Kung fu sakk

A játék nagyon jól ki van találva. A szemben álló felek felállítják a figurákat a táblára, mint a normális sakkjátszmán. Elhelyezkednek, mint a normális sakkjátszmán. (A többiek fogadnak, mint a normális sakk játszmán.) Mindenki úgy lép, mint a normális sakk játszmán. Csak éppen nem egymás után, hanem folyamatosan, ki milyen gyorsan tud. A lépések szabályosságára nagyon kell figyelni, de bele lehet jönni hamar - tiszteletadással a másik iránt. Igazán nagy móka! Aki profi akar lenni, nézze meg, mit talál a Google ebben a témában.

A shizmoo.com-on játszani is lehet on-line

 

- Hatodik lap -
vége

Közreműködtek:
Brigitta
Kéringer Katalin
Korom Krisztián
Takács Pál
Tóth Gábor
a következő számban benne lehetsz TE is!

2006. október 24.

 

 

 

 

 


www.wingtsunmagazin.hu