162 évvel ezelőtt, vélhetően 1849. július 31-én vesztette életét a segesvári csatában Petőfi Sándor, ismert és kiváló költőnk. Életét többek között a wikipedián is meg lehet ismerni jobban, mint amire az iskolából emlékszünk, és bátran szemezhetőek a könyvesboltok, antikváriumok polcai, ahogy az árverés oldalak is. Digitálisan a Magyar Elektronikus Könyvtár kínálata teljes. Segesvárról is találunk tárgyakat online piacon.

Sajnos a versek ma nem divatosak, pedig tömörségükkel, anyanyelvünk minden erejével és szépségével tudnak boldog, szomorú, építő és hasznos perceket szerezni. Segítenek abban, hogy átéljünk érzéseket, átgondoljunk eszméket, megismerjük a világot jobban és mindez az épülésünkre váljon.

Persze, versekben is lehet sokfélét találni, téma, stílus, szakmai profizmus terén. Aki nem keres, nem talál...

Petőfi Sándor versei közül - szomorú halálának 162. évfordulójára - álljon itt a Magyar vagyok című, sok képpel illusztrálva. Zenei aláfestésnek egy szép magyar zene jobban illett volna, de azért így is nagyszerű munka.

"Magyar vagyok. Természetem komoly, mint hegedűink első hangjai..."

 

A bővebben gombbal a teljes vers olvasható...

 

Elsőként egy régi videóanyagokból összeállított mix, a zene modernebb, "Pozsi és Basic: Elindultam" című dala.

 

 

Majd egy régi pásztortánc, még a Budapest együttes időkből, érdemes megnézni hogyan bánik Kovács László a pásztorbottal.

 

 

 
 

Nemrég az egyik iskolában arról beszélgettünk, van-e véletlen. Meglepő eredmény jött ki, a csapat pontosan fele szerint véletlenek nincsenek! :)

Innen jött elő Mr. Papír, avagy a rajzold le amit érzel. Ezt a "játékot" lehet ketten vagy többen is játszani, először az egyik rajzol akár valami konkrétat akár csak valami krix-krax aztán jön a másik fél. Így felváltva, kiegészítve végül Mr. Papír kiadja két ember gondolatait, lesz valamiből valami más, abból meg valamibb másvalami. :)

Próbálják ki!

Szavak nélkül beszélni a legjobb! A művészet az ilyen...

Várjuk a rajzokat a Szerkesztőségbe, lehet elemzéseket is küldeni, a beküldők között néhány régi, értékes Katana Magazint sorsulunk ki!

A játék kezdete: 2010. május 13. 
Vége: 2010. december 23. - csütörtök

 

 

Ha már új zene Magazinunk Wing Tsun rovatában, hát álljon a kínai nyelvleckék után itt egy dal, Apám Hitte címmel Zorántól és egy másik, Most élsz címmel Máté Pétertől. Akinek van kedve hallgassa meg, szép képekkel van passzolóan aláfestve. Dicséretes munkák!

 

 
Köszönjük Zoránnak és a videó szerkesztőjének
 
 
És a Máté Péter szám:
 
 
Köszönjük Zoránnak és Máté Péternek és a videók szerkesztőinek
 
 
 
 
 
Rendhagyó vasárnapunk van. A kecskeméti központi edzés helyett ma Anyák Napját ünnepeljük, akik kétség kívül meg is érdemlik az ünneplést. S akinek tán emellett s a napi kung fu között szabad ideje maradt, töltse az időt költemények olvasásával. A televízió, a számítógép, a másodállások százada előtt az ember talán többet tudott és akart foglalkozni a művészetekkel, tudományokkal is. Remélem a versek manapság nem csak az iskolások kötelező munkái között találhatóak meg...

A Magyar Elektronikus Könyvtár tudományos és művészeti kiadványok mellett irodalmi alkotásokat is tartalmaz ingyenesen elolvasható és letölthető formátumokban. Petőfi Sándor összes költeményei között pedig megtalálható Az Apostol is (29 oldalas pdf formában letölthető tőlünk is innen), melyről az ELTE irodalmi oldalán ezt lehet olvasni: "Az elbeszélőt nem annyira az események, mint inkább hőse viselkedésének eszmei és érzelmi rugói érdeklik. Rendkívül nagy szerepet kap a meditáció, Szilveszter belső monológjai a költemény nyelvileg legszebben megformált részei."  Szegedy-Maszák Mihály, kortárs magyar írónk a művet Petőfi Sándor "legnagyobb igényű költői vállalkozásának" nevezi.

Annak eldöntését, hogy a történet főhőse mennyire kényszerű és mennyire vállalt magányban és szegénységben él,  bízzuk az olvasóra. Elvégre a kérdés egy sor másikat is felvet: mi a magány és mi a szegénység? Lehet-e ezeket a szavakat önmagukban használni, vagy más jelző is kell? Lelki szegény, anyagi szegény, szerelmi magány, magányos harcművész, stb...

"Együtt maradtak, mint férj s feleség;
Nem pap kötötte össze őket,
Hanem az Isten és a szerelem.
Nem esküvének egymásnak hüséget,
Nem vették e szót ajkaikra,
Ott benn hagyák azt
Szivök mélyében érintetlenűl,
Ahol s ahogy kell annak lennie,
S azért maradt oly tiszta, mint a
Csillag, melyhez még lélekzet sem ér."

 

 

Jó pénzért kung fu képregények széles választéka rendelhető a Hill City Comics oldaláról. Van nekik sokminden másuk is, de a kung fu a király.

Ilyen is van nekik:

Shaolin foci képregény